top of page

Meer dan 200 Nederlandse Academici Voorstander Van 100% Plantaardige Catering Op Nederlandse Universiteiten





Vandaag (5/2/24) zijn studenten van verschillende Nederlandse universiteiten een campagne gestart die hun universiteiten oproept om over te stappen naar rechtvaardige en duurzame plantaardige catering, als reactie op de klimaat- en ecologische crisis.


  • De studenten worden gesteund door meer dan 200 Nederlandse academici die hun handtekening gezet hebben onder een open brief - inmiddels internationaal ondertekend door 1200 academici, medisch deskundigen, politici en publieke figuren [1] [2].

  • Onder de Nederlandse ondertekenaars bevinden zich Marjan Minnesma, oprichter en directeur van Urgenda, professor Pieter van 't Veer, hoogleraar Voeding, Volksgezondheid en Duurzaamheid aan Wageningen Universiteit, en professor Dr. Philipp Pattberg, hoogleraar Transnationaal Milieubeleid en directeur van Amsterdam Sustainability Institute aan de Vrije Universiteit Amsterdam.


Studenten van de Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit, Tilburg Universiteit, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en Wageningen Universiteit zijn vandaag gestart met de Plant-Based Universities campagne. Met brede academische steun dringen ze er bij universiteiten op aan om proactief klimaatbeleid te voeren en de overgang naar volledig plantaardige catering in gang te zetten.


Sofie van Knippenberg, campagnevoerder van Plant-Based Universities aan Wageningen Universiteit:


"We zijn ontzettend blij om vandaag de Plant-Based Universities campagne te lanceren op 7 onderwijsinstellingen in Nederland. Het is hartverwarmend om te zien hoe zoveel mensen willen bijdragen aan een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.


Meer dan een kwart van ons land ligt onder zeeniveau, en de extreme regenval van afgelopen maand heeft opnieuw laten zien hoe kwetsbaar we hier zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Het is nu tijd voor daadkrachtige en vooruitstrevende acties om een leefbaar land voor toekomstige generaties te waarborgen.”


In 2023 adviseerde de Gezondheidsraad van Nederland dat een transitie naar plantaardig eten zowel beter is voor het milieu als voor de volksgezondheid [3]. Professor Pieter van ‘t Veer, hoogleraar Voeding, Volksgezondheid en Duurzaamheid aan Wageningen Universiteit, is het hier mee eens:


“Om de uitdagingen op het gebied van menselijke, maatschappelijke en planetaire gezondheid aan te pakken, moeten we onze eetgewoonten drastisch veranderen. Universiteiten zouden hierin voorlopers moeten zijn, en moeten laten zien hoe we gezonde en duurzame plantaardige voeding kunnen aanbieden.”


Aangezien meer dan de helft van de landbouwemissies in Nederland afkomstig zijn van de veeteelt, streeft Plant-Based Universities ernaar om samen te werken met boeren om zo een eerlijke overstap van de veeteelt naar andere, duurzamere productie te bevorderen [4].


Nathan McGovern, mede-oprichter van Plant-Based Universities:


"Het is goed dat studenten in heel Nederland hun stem laten horen en universiteiten oproepen om hun catering de juiste kant op te bewegen. De voordelen van een plantaardig voedselsysteem zijn goed gedocumenteerd - van de vermindering van broeikasgasemissies tot het koolstofopslagpotentieel van herbebossing.


We willen de Nederlandse landbouwgemeenschap betrekken bij deze verandering op een manier die ervoor zorgt dat iedereen wint; in plaats van mensen buiten te sluiten, moeten we actief samenwerken om een duurzaam voedselsysteem werkelijkheid te maken in Nederland en daarbuiten."


Plant-Based Universities, een campagne van Animal Rising, is een internationaal initiatief van studenten die pleiten voor 100% plantaardige catering op hun universiteiten [5]. De groep stelt dat universiteiten de verantwoordelijkheid hebben om de klimaatwetenschap te volgen, die duidelijk de negatieve gevolgen van de veeteelt en visserij weergeeft. De campagne is actief in meer dan 80 universiteiten, waarbij de groep geïnteresseerde studenten aanmoedigt om lokale campagnes te starten.


EINDE

Word Count: 425

Neem voor interviews of vragen contact op met:

Sofie 

All images and videos in this file, on our social media, and website can be used under ‘fair use’ for the purposes of reporting.


Opmerkingen voor redacteurs: 


bottom of page